fbpx

Algemeen

Is mijn dak geschikt voor panelen?

Het meest ideaal is het als uw dak op het zuiden ligt, maar op het westen of oosten kan ook. Ligt uw dak op het noorden dan is het minder geschikt voor panelen. Waar u ook op moet letten is of er schaduw op valt. Als dit een groot deel van de dag is dan zal de opbrengst van de zonnepanelen een stuk lager zijn.

Mag ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen?

Je hebt geen vergunning nodig voor zonnepanelen. Alleen bij monumenten, beschermde stads- of dorpsgezichten of als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/heb-ik-een-vergunning-nodig-om-zonnepanelen-op-mijn-dak-te-plaatsen

Wordt er ook elektriciteit opgewerkt als de zon niet schijnt?

Ja, een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct be­reikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmos­feer. De elektriciteitsopbrengst is het hoogst bij helder weer.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik in mijn huis te dekken?

Hiervoor is het handig als u eerst op uw energierekening kijkt hoeveel stroom u verbruikt per jaar. En hoeveel wattpiek de zonnepanelen hebben die u wilt aanschaffen. Daarna kunt u uitrekenen hoeveel uw panelen jaarlijks opbrengen. Dit doet u als volgt:

Uw stroomverbruik x 1,12 gedeeld door het aantal wattpiek van de panelen. Dit is het aantal panelen die u nodig heeft.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Meestal ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. U kunt zelf wel ongeveer berekenen wat de terugverdientijd is:

  1. Bereken eerst de opbrengst van uw zonnepanelen. Dit doet u door het aantal zonnepanelen x het aantal wattpiek. Omdat de opbrengst nooit 100% zal zijn van wat uw panelen kunnen opleveren doen wij deze opbrengst nog een keer x 0,88. Dit is wat uw panelen ongeveer zullen opleveren per jaar.
  2. De opbrengst van de panelen x het stroomtarief van uw energieleverancier. U weet dan wat u bespaart per jaar.
  3. Netto investering in zonnepanelen (houd er rekening dat u de BTW kunt terugvragen) / uw besparing per jaar. Dat is ongeveer de terugverdientijd van uw installatie.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

25 jaar

Hoe lang gaat mijn omvormer mee?

10 – 15 jaar

Moet ik aan mijn energieleverancier doorgeven dat ik panelen heb?

Ja u moet zelf aan uw energieleverancier doorgeven dat u panelen heeft. Wij melden u via energieleveren.nl aan bij uw netbeheerder. Zo kunt u stroom gaan terugleveren aan het energienet.

Onderhoud

Verborgen toggle

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Moet ik zonnepanelen regelmatig schoonmaken?

In de loop der tijd kunnen uw zonnepanelen behoorlijk vies worden. Vogelpoep, stof, zand of andere vervuiling zorgen ervoor dat uw panelen minder energie opwekken. Als u de panelen af en toe reinigt kunt u het rendement met 3 tot 5% verbeteren. Het beste moment om de panelen te reinigen is in het voorjaar, voordat de zon volop gaat schijnen. Hier kunt u meer tips lezen over het reinigen van de panelen. Bluehome kan voor u ook de panelen reinigen en we bieden wassets aan zodat regelmatig zelf de panelen kan schoonmaken. Lees hier meer daarover.

Heb ik een onderhoudscontract nodig voor mijn zonnepanelen?

Een onderhoudscontract heeft vele voordelen. Het systeem wordt om de vier jaar gecontroleerd, krijgt een software upgrade, het wordt op afstand gemonitord, garantieverlening omvormer van 5 naar 12 jaar en gemelde storingen worden binnen 48 uur opgelost. Wilt u meer informatie over het onderhoudscontract dat wij aanbieden? Kijk dan hier.

Terugleveren

Verborgen toggle

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Met uw zonnepanelen wekt u energie op. De stroom die u opwekt kunt u direct zelf gebruiken bijvoorbeeld als u uw wasmachine gebruikt en het zonnetje schijnt. Maar het kan ook zo zijn dat de zon volop schijnt, maar u bent op dat moment niet thuis. U wekt dan meer energie op dan u gebruikt, er is dan een overschot. De door u geproduceerde stroom wordt dan automatisch teruggeleverd aan het energienet. Salderen is de vergoeding die uw energieleverancier wettelijk verplicht is om te verrekenen over de energie die u teruglevert. Wat u teruglevert en wat u verbruikt wordt tegen elkaar weggestreept.

Is het nog wel rendabel om zonnepanelen aan te schaffen nu het nog niet duidelijk is wat er met de salderingsregeling gaat gebeuren?

Zonnepanelen aanschaffen is nog steeds een goede investering. Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat particulieren, net als nu, binnen 7 jaar hun investering terugverdienen. Daarnaast spelen er meer factoren een rol. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld meer geld op dan als het op de bank staat, je kan de BTW terugvragen en je woning wordt meer waard.

Ook gaan de ontwikkelingen voor het opslaan van je zelf opgewekte energie hard. Hiermee kan je op een zonnige dag je energie opslaan in een thuisaccu en het ’s avonds gebruiken of de volgende dag als het bewolkt is. Hierdoor maak je meer gebruik van je eigen energie en word je nog minder afhankelijk van je energieleverancier.

BTW teruggave

Verborgen toggle

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Hoe werkt de BTW teruggave?

Als je zonnepanelen aanschaft kunt u de BTW van 21% terugvragen bij de Belastingdienst. Dit komt omdat je wordt gezien als een klein energiebedrijfje en daarmee ben je ondernemer. Heb je hulp nodig bij het terugvragen van de BTW? Neem dan contact met ons op. Of kijk hier voor nog meer informatie over de BTW teruggave.

Hoe zit het als ik al ondernemer / zzp’er ben?

Als je samenwoont kunt u de rekening voor de zonnepanelen en de energierekening op naam van uw partner zetten. Dat maakt het terugvragen eenvoudiger. Woont u niet samen of bent u beide zzp’er of ondernemer? Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over hoe u dan de BTW kan terugvragen. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen namelijk ook uw BTW teruggave voor u regelen.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn BTW heb terug ontvangen?

Vanaf het aanmelden bij de Belastingdienst tot het ontvangen van de BTW gaat een periode van minimaal 10-12 weken.

Monitoring

Verborgen toggle

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

De monitoring werkt niet meer. Wat kan het probleem zijn en hoe kan ik dit oplossen?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom uw monitoring niet werkt. Hieronder de meest voorkomende problemen.

Nieuw wifi wachtwoord
Als u een nieuw wachtwoord heeft voor uw wifi netwerk moet u deze ook opnieuw instellen voor uw omvormer. Bij de handleidingen staat per omvormer een uitleg hoe u de wifi opnieuw kunt instellen.

Nieuwe router
Als u een nieuwe router heeft dan zult u ook de wifi opnieuw moeten configureren. Bij de handleidingen staat een uitleg hoe u dit kunt doen.

 

Handleidingen

Instellen monitoring zonnepanelen

SMA instellen monitoring

Zeversolar instellen monitoring

Growatt instellen monitoring

Kunt u het antwoord hieronder niet vinden?
Neem dan contact met ons op via 0186 610023 of info@bluehome.nl