fbpx
7 tips om uw zonnepanelen perfect te reinigen

In de loop der tijd kunnen uw zonnepanelen behoorlijk vies worden. Vogelpoep, stof, zand of andere vervuiling zorgen ervoor dat uw panelen minder energie opwekken. Door uw panelen af en toe te reinigen kunt u uw rendement verbeteren tot 3 of 5%.

1. Maak ze schoon in het voorjaar

Het beste is om de panelen schoon te maken voordat de zon volop gaan schijnen. Maart en april zijn daarom de beste maanden om uw zonnepanelen te reinigen.

2. Een tuinslang gebruiken is prima

Een tuinslang heeft geen harde straal. Dus dat werkt goed om de stof van de panelen te verwijderen.

3.Hardnekkig vuil met doek of zachte nylon borstel.

Zit er hardnekkig vuil op uw panelen?  Zoals vogelpoep dan kunt u het beste een zachte doek of een borstel met zachte haren gebruiken.

4.Beschadig de zonnepanelen niet

Gebruik geen harde borstels, hoge drukspuit, schuurspons of schoonmaakmiddelen. En leun of stoot ook niet tegen het glas van de panelen. Hiermee kan je ze beschadigen.

5.Reinig de panelen op bewolkte dagen

U kunt de zonnepanelen het beste reinigen als de zonnestraling minimaal is. Het water droogt dan niet te snel op en dan blijven er minder resten en vlekken achter. Dit kan het beste op bewolkte dagen of ’s morgens of ’s avonds.

6. Of gebruik gedemineraliseerd water

Door het gebruik van gedemineraliseerd water drogen de panelen streeploos op. Hiervoor heb je speciale filters waarmee het leidingwater wordt ontdaan van kalk en mineralen. Wij bieden een pakket waarmee u zelf uw panelen kunt reinigen met zo’n filter.

7. Werk veilig

Zonnepanelen op een plat dak kan je meestal makkelijk bereiken op het dak, maar probeer de panelen op een schuin dak zoveel mogelijk vanaf de grond te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met een telescoopwisser. Als je wel op het dak de panelen wil reinigen gebruiken dan valbeveiliging.

Uw panelen door een professional laten reinigen? Bluehome biedt hiervoor een wasservice aan. Wij regelen dan dat een van onze partners bij u langs komt om de panelen te reinigen. Zij hebben de juiste middelen en u hoeft zelf het dak niet op.

Of wilt u liever de panelen zelf reinigen? Hiervoor bieden we twee professionele doe-het-zelf schoonmaaksets aan. U kunt dan zelf regelmatig de panelen schoonmaken en haalt u de uiterste rendement uit uw installatie. Hier vindt u meer informatie over de wasservice en de schoonmaaksets en kunt u het aanvragen.