fbpx
Zonnepanelen van Bluehome komen goed uit de test

Uitstekende prestaties zonnestroomsystemen van Bluehome

Van 12 tot en met 18 mei 2014 werden de Solar Days gehouden. Dit Europese project heeft als doel aandacht te vragen voor zonne-energie. Een bijzondere actie tijdens de Solar Days was ‘Tel de Zon’, georganiseerd door de Stichting Monitoring Zonnestroom in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Op steeds meer Nederlandse daken liggen zonnepanelen. Voor veel mensen met zonnepanelen is het echter onduidelijk of ze ook optimaal werken. Daarom heeft de Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom tijdens de Solar Days onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de geplaatste zonnepaneel-systemen. De uitkomsten werden enige weken geleden bekend gemaakt in het tv-programma Kassa.

Onderzoek zonnepanelen

Volgens onderzoeker Wilfried van Sark is er weinig informatie over de opbrengst van zonnepanelen. “Er is meetapparatuur nodig om dat te registeren en uit te lezen. Aangezien de aanschaf van zonnepanelen een flinke uitgave is, hebben veel consumenten die apparatuur niet aangeschaft. Daarnaast is het voor consumenten vaak lastig de uitgelezen data te interpreteren”, aldus Van Sark. “Door de opbrengst in de meetweek te vergelijken met de zonne-instraling van die week, kan bekeken worden of een systeem optimaal functioneert en als dat niet zo is wat de oorzaak is, bijvoorbeeld schaduw of niet goed geïnstalleerde panelen.”

Door aan zoveel mogelijk bezitters van zonnepanelen te vragen om tijdens de week van de Solar Days bij te houden hoeveel zonnestroom er die week werd opgewekt door hun systeem, kon er onderzoek gedaan worden naar de prestaties van systemen. Ruim 4500 zonnepaneelbezitters hebben hun gegevens doorgegeven. De onderzoekers hebben deze gegevens voor elke zonnepaneelinstallatie geanalyseerd en de prestatie van ieder systeem, gecorrigeerd met gegevens over plaatselijke hoeveelheid zonneschijn, in beeld gebracht. Zodoende kunnen eigenaren inzien of hun systeem naar behoren functioneert.

Hoeksche Waard

Uit deze regio hebben een aantal klanten van Bluehome uit Oud Beijerland meegedaan aan het onderzoek. Deze deelnemers ontvingen onlangs de resultaten van hun systeem. Daaruit bleek dat de energieopbrengst van hun systeem maar liefst 11,33 % hoger is dan het gemiddelde in de provincie. Dat betekent dus dat het gemiddelde van de andere geïnstalleerde systemen in Zuid-Holland ruim 11 % lager ligt dan de opbrengst van de door Bluehome geplaatste zonne-energiesystemen. En omdat er van een gemiddelde gesproken wordt, kunnen de verschillen in individuele gevallen nog groter zijn!

Reactie Bluehome zonnepanelen test Kassa

Jeroen Leijdens, directeur van Bluehome, reageert verheugd als we vragen naar zijn reactie.
“ We waren blij verrast te horen dat diverse klanten zich hadden opgegeven om hun installatie te laten testen door de Universiteit Utrecht en waren vanzelfsprekend erg trots dat al onze geteste installaties ruim boven gemiddeld presteren. Zelfs meer dan 10% extra vergeleken met installaties in hetzelfde gebied met dezelfde ligging en oriëntatie. Het is jammer, vervolgt Leijdens, dat er soms zo gemakkelijk wordt gedaan en gedacht over zonnepanelen. Alsof het een nieuwe televisie is, stekker in het stopcontact en draaien maar. Maar zo eenvoudig is het niet! ”

“Zo hebben we als bedrijf gekozen voor kwaliteit te gaan en niet de goedkoopste te willen zijn. Inmiddels hebben we al weer ruim 8 jaar ervaring en geleerd dat kwalitatieve goede producten in combinatie met een goede afstemming het hoogste rendement geeft over de jaren. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld alleen maar dakhaken van het merk Fischer. Die schroeven we op het dakbeschot, waardoor ze stormbestendig zijn. Bovendien is de kans op problemen veel kleiner dan bij de haken die achter de panlat worden getrokken en bij een beetje wind grote druk op de dakpannen veroorzaken met het risico van scheuren en lekkage. Ook kleine aandachtspunten, zoals het vastzetten van de kabel op het dak, dragen bij aan een complete installatie. We leveren voornamelijk zonnepanelen van BYD en gebruiken we meestal SMA-omvormers welke al jarenlang toonaangevend zijn in de solar branche. Ik ben er van overtuigd dat onze jarenlange ervaring en onze bewuste keuzes om samen te werken met toonaangevende leveranciers onze klanten het rendement oplevert wat je mag verwachten van een zonnepaneelinstallatie.”

Wilt u meer weten over de diverse mogelijkheden?

Neem contact met ons op om een vrijblijvende afspraak te maken waarbij wij bij u langs komen om de mogelijkheden voor uw situatie te bekijken.