fbpx
Speculaas bakken met zonnepanelen van Bluehome

OUD BEIJERLAND – Het bekende speculaasje van De Ruiter’s bakkerijin Ooltgensplaat wordt sinds kort geproduceerd met behulp van zonne-energie. De firma Bluehome uit Oud-Beijerland plaatste onlangs 400 zonnepanelen op het platte dak van de fabriek. De panelen leveren gemiddeld vijftig procent van de stroombehoefte.

Nieuwbouw
Directeur Johan de Ruiter van De Ruiter’s Bakkerij benaderde Jeroen Leijdens van Bluehome om dit project te realiseren. Johan: ”Ik liep al enige tijd rond met het idee om te werken met zonne-energie en kreeg van een andere ondernemer een tip om contact op te nemen met Jeroen, een voormalig dorpsgenoot die met Bluehome een bedrijf heeft in zonne-installaties.” In 2009 werd de fabriek van De Ruiter volledig door brand verwoest maar in 2010 verrees een nieuwe bakkerij uit de as. Bij die herbouw werden geen voorzieningen aangebracht voor zonne-energie. Johan: “Zonnepanelen stonden niet bovenaan mijn lijstje. Dat neemt niet weg dat we bij de nieuwbouw wel zoveel mogelijk hebben gekozen voor energiezuinige oplossingen zoals warmteterugwinnende ovens. En inmiddels zijn we ook gedeeltelijk overgestapt op ledverlichting. We willen binnen het bedrijf zo bewust mogelijk omgaan met energie en de zonnepanelen waren daarin de volgende stap.”

Slimme meters
Bluehome, gevestigd in Oud-Beijerland, maar werkzaam in de hele regio Groot-Rotterdam en zelfs Zuid-Holland, heeft ruime ervaring met zonne-energiesystemen en heeft de afgelopen jaren door installatie van duizenden projecten een ruime expertise opgebouwd. In de Hoeksche Waard, op Voorne Putten en Goeree-Overflakkee werden eerder grote zakelijke projecten uitgevoerd, onder andere in opdracht van Rabobank en verschillende woningbouwverenigingen. Het bedrijf beweegt zich zowel in de particuliere als zakelijke markt.

Jeroen: “Het betreft hier allang geen subsidieafhankelijke markt meer. De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan razendsnel. Met name Duitsland loopt hierin voorop. Ik verwacht in de toekomst meer ontwikkelingen zoals wijzigingen in het netbeheer. Om het netwerk op spanning te houden zal het anders gemanaged moeten worden, meer vraag en aanbod gestuurd middels slimme meters.”

Rendement
Ook al is het berekenen van de terugverdientijd voor particulieren nog enigszins overzichtelijk door de btw-aftrek, voor ondernemers ligt het wat ingewikkelder. Jeroen: “Er zijn verschillen op het gebied van fiscaal voordeel, laagtarief en subsidieregelingen zoals de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Kleingebruikers (tot 80 ampère) komen in aanmerking voor fiscaal voordeel. Grootverbruikers maken al aanspraak op laag tarief en dat heeft dan weer invloed op de terugverdientijd. Zij kunnen wel aanspraak maken op subsidiepot vanuit SDE.” Johan vult aan: ”De Ruiter heeft vanuit de regeling SDE een toezegging voor vijftien jaar subsidie. Ik beschouw het als een goede investering wanneer je er zelf de financiële middelen voor hebt.”

Service-garantieverzekering
Tegen ondernemers met koudwatervrees zou Jeroen willen zeggen: “Laat gedateerde theorieën over rendement voor wat ze zijn en kijk met een open blik naar de ontwikkelingen. Er zijn vele factoren waarmee men winst kan behalen. Indien gewenst nemen wij het hele proces uit handen. Met De Ruiter hebben we een contract voor 10 jaar afgesloten, de zogenaamde service-garantverzekering, waarbij wij het systeem continue monitoren en onderdelen waar nodig gratis vervangen.”

Bent u geïnteresseerd in welke voordelen de aanschaf van zonnepanelen voor u als particulier of zakelijk kunnen opleveren?