fbpx
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Overweegt u het om zonnepanelen aan te schaffen? Maar twijfelt u of uw dak wel geschikt is? In bijna alle gevallen is een dak geschikt of er is wel een oplossing om uw dak geschikt te maken.

Ligging van uw dak

Of uw dak geschikt is voor zonnepanelen ligt vooral aan de ligging van uw dak. Het meest ideaal is het als uw dak op het zuiden ligt. Ze krijgen dan het meeste directe zonlicht. Maar een oost/west opstelling levert nagenoeg hetzelfde rendement op. Ligt uw dak op het noorden? Dan is het minder geschikt voor panelen. Ook de hoek waarop uw zonnepanelen liggen heeft invloed op het rendement van uw zonnepanelen. Met de tabel van Hespul kunt u uitrekenen wat het rendement van uw panelen zullen zijn.

Schaduw op uw dak

Als u een deel van de dag schaduw op uw dak valt is uw rendement ook minder. Zonnepanelen zijn in serie geschakeld dus als er op een of meerdere panelen schaduw valt dan is de opbrengst van het volledige zonnepanelensysteem minder.

Als uw dak hier last van heeft zijn daar gelukkig een oplossingen voor: optimizers en micro-omvormers.

Micro-omvormer

Een micro-omvormer wordt achter ieder paneel geplaatst. In plaats van één omvormer voor alle panelen heeft elk paneel zijn eigen omvormer. Als u één omvormer heeft wordt alle stroom die u opwekt daar verzameld en vanuit daar omgezet naar 230 Volt dat gebruikt kan worden in huis. Bij een micro-omvormer wordt de stroom die de paneel opwekt direct achter het paneel omgezet. Het voordeel daarvan is dat de panelen geen invloed hebben op elkaars opbrengst. En je kan per paneel de opbrengst uitlezen. De micro-omvormers waar wij mee werken is Enphase.

Optimizers

Als u een zonnepaneleninstallatie aanschaft met optimizers dan worden de panelen parallel aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat een optimizer ervoor zorgt dat de panelen afzonderlijk van elkaar werken. Zo zorgen ze ervoor dat de paneel of panelen die minder werken geen invloed heeft op de andere panelen. Zo krijgt u de maximale opbrengt uit elk paneel en hiermee kun je ook per paneel de opbrengst uitlezen. Wij werken met SolarEdge omvormers en optimizers.

Mag u zonnepanelen op uw dak plaatsen?

In een paar afzonderlijke gevallen heeft u een vergunning nodig voor zonnepanelen. Dit is alleen bij monumenten, beschermde stads- of dorpsgezichten of als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. In de meeste gevallen kunt u dus zonder vergunning panelen op uw dak plaatsen. Wilt u meer informatie hierover? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat het rendement zal zijn?

Neem contact met ons op om een vrijblijvende afspraak te maken waarbij wij bij u langs komen om de mogelijkheden voor uw situatie te bekijken.