fbpx
Heeft uw kantoorpand al minimaal energielabel C?

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m² minimaal een energielabel C hebben. Voldoet u niet aan deze verplichting dan mag u het niet meer als kantoorpand gebruiken. Een van de dingen die u kunt doen om aan deze eisen te voldoen is het installeren van zonnepanelen. En gelukkig zijn er verschillende subsidies en fiscaliteiten beschikbaar om de investeringslast hiervoor te drukken. Wij adviseren u graag en bekijken de mogelijkheden welke voor u van toepassing zijn.

Welk energielabel heeft uw pand?

Om te weten of u aan deze verplichting voldoet zal u eerst moeten weten welk energielabel uw pand heeft. U kunt dit checken op deze website: https://www.ep-online.nl/ep-online

Heeft u nog geen energielabel dan kunt u die aanvragen bij een BRL9500-03 gecertificeerde adviseur. Alleen zij mogen een energielabel afgeven en kunnen uw energielabel registreren in de registratiedatabase.

Heeft uw pand energielabel D t/m G dan zult u wat aanpassingen moeten doen om aan de normen te voldoen. U kunt hiervoor advies inwinnen welke maatregelen er voor uw situatie zijn. Wij kunnen u helpen en adviseren wat de mogelijkheden voor zonnepanelen voor u zijn.

Als u aanpassingen moet doorvoeren is het goed om gelijk al te kijken wat de mogelijkheden zijn om te zorgen dat uw pand energielabel A krijgt. De overheid streeft naar een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050. Dus dan bent u alvast voorbereid.

Welke stappen kunt u ondernemen voor een energielabel C?

Vraag advies aan welke mogelijkheden er voor uw pand zijn. En bekijk welke subsidies er voor uw situatie zijn. Wilt u zonnepanelen gaan installeren? Dan kunt u wellicht een SDE subsidie aanvragen. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidie waarmee u tussen de 70 en 75% van uw investering afdekt. Bluehome kan deze subsidie voor u aanvragen. Meer informatie over SDE subsidie? Kijk dan hier.

Als u alles heeft uitgezocht en weet welke maatregelen u gaat nemen dan kunt u, nadat deze zijn uitgevoerd, een nieuw energielabel laten opstellen.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen waar de verplichting niet voor geldt:

  • Kantoorruimte gebruikt als nevenfunctie waarvan minder dan 50% van de gebruiksoppervlak aan kantoorfunctie heeft.
  • Monumenten (rijk/ provincie/ gemeente), met uitzondering van beschermde stads- en dorpsgezichten
  • Binnen twee jaar te slopen/ transformeren/ onteigenen panden.
Bron: Rvo.nl

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn voor zonnepanelen en eventueel een SDE+ subsidie?