fbpx
Hoe kunt u elektrische energie opslaan?

Met zonnepanelen wekt u energie op, alleen niet altijd op het moment dat u er gebruik van maakt.  Bijvoorbeeld overdag wordt de stroom opgewekt, maar dan bent u aan het werk. ’s Avonds komt u thuis en u zet de lichten aan, gaat koken en daarna kijkt u televisie. Alleen dan is het donker en wordt er geen stroom opgewekt. Hoe kunt u er dan toch voor zorgen dat de energie die u overdag heeft opgewekt kan opslaan ’s avonds kan gebruiken? Hier kunt u een accu voor gebruiken.

Zonne-energie salderen

Momenteel werkt het zo dat de energie die u opwekt en niet gebruikt die levert u terug aan het stroomnet. Dit noem je salderen. Hiermee wordt wat u jaarlijks opwekt verrekend met wat u jaarlijks verbruikt. Het wordt dus tegen elkaar weggestreept. Deze regeling gaat waarschijnlijk na 2021 veranderen. Een thuisaccu kan dan aantrekkelijker worden.

Zonnestroom opslaan in een accu

Hoe kunt u dan elektrische energie opslaan? Dit kan in een thuisaccu. Deze accu’s maken gebruik van een Lithium-Ion-batterij. Zo’n accu hangt u aan de muur en sluit u aan op uw omvormer. U kunt dan de door u te veel opgewekte stroom opslaan in een thuisaccu om op een later moment te gebruiken. De onbalans tussen dag en nacht of een zonnige en een bewolkte dag kunt u dan corrigeren. Pas wanneer uw thuisaccu leeg is zal er weer stroom van het energienet worden gehaald. Grote hoeveelheden opslaan in het voorjaar en de zomer om vervolgens de donkere herfst- en wintermaanden door te komen kan helaas niet. De capaciteit van zo’n batterij is maar beschikbaar voor enkele dagen stroomverbruik van een huishouden. In de lente- en zomermaanden zou je wel volledig onafhankelijk kunnen zijn van het energienet.

Voordelen van een thuisaccu

Met de salderingsregeling die verandert zal het in de toekomst financieel aantrekkelijker worden om uw opgewekte energie op te slaan in een thuisaccu. De voordelen die u nu al heeft met een accu:

  • U slaat uw eigen duurzame energie op voor later gebruik
  • Het kan functioneren als noodstroomvoorziening
  • Je wordt minder afhankelijk van energieleveranciers
  • U heeft een lagere energierekening!

Wij leveren verschillende accu’s om uw zelf opgewekte stroom op te slaan.  Wilt u uw zonne-energie gaan opslaan in een thuisaccu? Neem dan contact met ons op of lees meer over accu’s