fbpx
Update salderingsregeling: hoe werkt het? En wat gaat er veranderen?

Het is een jaar opgeschoven. Het doel van de start voor de nieuwe salderingsregeling is van 2020 opgeschoven naar 1 januari 2021. Met de salderingsregeling kunnen huishoudens met zonnepanelen hun te veel opgewekte stroom terugleveren aan het energienet. Dit wordt dan verrekend met de stroom die u afneemt.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Met uw zonnepanelen wekt u energie op. De stroom die u opwekt kunt u direct zelf gebruiken bijvoorbeeld als u uw wasmachine gebruikt en het zonnetje schijnt. Maar het kan ook zo zijn dat de zon volop schijnt, maar u bent op dat moment niet thuis. U wekt dan meer energie op dan u gebruikt, er is dan een overschot. De door u geproduceerde stroom wordt dan automatisch teruggeleverd aan het energienet. Salderen is de vergoeding die uw energieleverancier wettelijk verplicht is om te verrekenen over de energie die u teruglevert. Wat u teruglevert en wat u verbruikt wordt tegen elkaar weggestreept.

Wat gaat er veranderen?

De overheid wil de salderingsregeling omvormen naar een terugleversubsidie. Dit wordt een vergoeding voor de energie die u teruglevert aan het net. Hoe het er verder precies uit komt te zien is nog niet bekend. Minister Wiebes streeft er in ieder geval naar om aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 met een uitgewerkt voorstel voor de omvorming van de salderingsregeling te komen.

Wat er wel al bekend is dat de huidige salderingsregeling in ieder geval nog tot 1 januari 2021 blijft bestaan. En daarna komt er een soepele overgangsregeling voor iedereen die al zonnepanelen op zijn dak heeft liggen.

Is het dan wel verstandig om zonnepanelen aan te schaffen?

Ja, zonnepanelen aanschaffen is nog steeds een goede investering. Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat particulieren, net als nu, binnen 7 jaar hun investering terugverdienen. Daarnaast spelen er meer factoren een rol. Zonnepanelen leveren bijvoorbeeld meer geld op dan als het op de bank staat, je kan de BTW terugvragen en je woning wordt meer waard.

Ook gaan de ontwikkelingen voor het opslaan van je zelf opgewekte energie hard. Hiermee kan je op een zonnige dag je energie opslaan in een thuisaccu en het ’s avonds gebruiken of de volgende dag als het bewolkt is. Hierdoor maak je meer gebruik van je eigen energie en word je nog minder afhankelijk van je energieleverancier.

 

Bronnen:
Rijksoverheid
Consumentenbond

Wil je meer informatie over zonnepanelen of thuisaccu’s?

Neem dan contact met ons op. We kunnen dan een vrijblijvende afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken.